TÜİK Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre yükseköğretim İstihdam göstergeleri 2023 yılı, lisans ve ön lisans mezunları için istihdam oranlarında dikkate değer bir artış gösterdi. Yükseköğretim istihdam verilerine göre, lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı 2022’de %75,1 iken, bu oran 2023’te %75,6’ya yükseldi. Ön lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı ise 2022’de %67,3‘ten 2023’te %67,7‘ye çıktı.
Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri
En Yüksek İstihdam Oranlarına Sahip Lisans Bölümleri
Özel eğitim öğretmenliği, %96,2 kayıtlı istihdam oranı ile 2023’te en yüksek istihdama sahip lisans bölümü oldu. Bu bölümü, tıp (%95,3), dil ve konuşma terapisi (%93,9), elektrik öğretmenliği (%93,2) ve ebelik (%92,4) takip etti. Sağlık ve refah alanı ise %87,4 ile en yüksek kayıtlı istihdam oranına sahip lisans alanı olarak dikkat çekti.
En Yüksek İstihdam Oranlarına Sahip Ön Lisans Bölümleri
Ön lisans düzeyinde, polis meslek eğitimi %92,1 ile en yüksek kayıtlı istihdam oranına sahip bölüm olarak öne çıktı. Elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı (%88,7), endüstriyel kalıpçılık (%86,1), metalurji (%85,5), avcılık ve yaban hayatı (%84,7) ve kaynak teknolojisi (%84,7) ise en yüksek istihdam oranlarına sahip diğer bölümler oldu. Mühendislik, imalat ve inşaat alanı %77,3 ile en yüksek kayıtlı istihdam oranına sahip ön lisans alanı olarak belirlendi.
İlk İş Bulma Süreleri
2023’te lisans mezunlarının ortalama ilk iş bulma süresi 14,4 ay olarak kaydedildi. Ön lisans mezunlarının ise bu süresi 15,9 ay oldu. Dil ve konuşma terapisi mezunları, ortalama 2,3 ay ile en kısa sürede iş bulan lisans bölümü olarak öne çıktı. Polis meslek eğitimi ise 2,9 ay ile en kısa sürede iş bulan ön lisans bölümü oldu.
Ortalama Kazançlar
Lisans mezunları arasında en yüksek aylık ortalama kazanca sahip bölüm pilotaj olurken, bu bölümü matematik mühendisliği, uçak mühendisliği, kontrol ve otomasyon mühendisliği ve gemi makineleri işletme mühendisliği takip etti. Ön lisans mezunları arasında ise perakende satış ve mağaza yönetimi en yüksek ortalama kazanca sahip bölüm oldu. Ortalama kazancın en yüksek olduğu lisans bölümleri ;
- Pilotaj
- Matematik mühendisliği
- Uçak mühendisliği
- Kontrol ve otomasyon mühendisliği
- Gemi makineleri işletme mühendisliği
- Havacılık ve uzay mühendisliği
- Havacılık elektrik ve elektroniği
- Uçak bakım ve onarım
- Gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisliği
- Elektronik ve haberleşme mühendisliği
- Elektronik mühendisliği
- Deniz ulaştırma işletme mühendisliği
- İşletme mühendisliği
- Bilgisayar mühendisliği
- Petrol ve doğalgaz mühendisliği
- Yazılım mühendisliği
- Elektrik mühendisliği
- Bilişim sistemleri mühendisliği
- Bilişim sistemleri ve teknolojileri
- Endüstri mühendisliği
- Fizik mühendisliği
- Ekonomi
- Elektronik öğretmenliği
- Elektrik-elektronik mühendisliği
- Tıp
- Aktüerya bilimleri
- Makine mühendisliği
- Kimya mühendisliği
- İmalat mühendisliği
- Metalurji ve malzeme mühendisliği
- Otomotiv mühendisliği
- Mekatronik mühendisliği
- Uluslararası finans ve bankacılık
- Sermaye piyasası
Mezunların Kendi Alanlarında Çalışma Oranları
Sağlık ve refah lisans mezunlarının %79,3’ü, iş, yönetim ve hukuk mezunlarının ise %79,3’ü kendi alanlarında çalışmaktadır. Ön lisans mezunları arasında iş, yönetim ve hukuk alanında bu oran %65,6, mühendislik, imalat ve inşaat alanında ise %59,5 olarak gerçekleşti. Sosyal bilimler, gazetecilik ve enformasyon alanında ise bu oran lisans mezunları için %19,9, ön lisans mezunları için %8,1 oldu.
Sonuç olarak , 2023 yılı istihdam verileri, yükseköğretim mezunlarının iş bulma oranlarında ve sürelerinde iyileşme olduğunu göstermektedir. Özellikle sağlık, eğitim ve mühendislik gibi alanlar, mezunlarına yüksek istihdam oranları ve kısa iş bulma süreleri sunmaktadır. Bu veriler, öğrencilere gelecekteki kariyer planlamaları için önemli ipuçları vermektedir.