QS 2024 Asya Üniversiteleri Listesi Yayımlandı: Pekin Zirvede, Hong Kong ve Singapur Takipte

QS-2024-asya-universiteleri-listesi-yayimlandi

Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symonds QS 2024 yılına ait Asya kıtasının en iyi üniversiteleri sıralamasını yayınladı. Pekin Üniversitesi, üst üste bir kez daha birinciliği elde ederek akademik gücünü korurken, Hong Kong Üniversitesi ve Singapur Ulusal Üniversitesi sırasıyla ikinci ve üçüncü sıralarda yer aldı. Bu yıl 16’ncı kez yayınlanan QS Asya sıralamasında toplam 984 üniversite yer aldı.

İlk 10’da Hangi Üniversiteler Var?

QS-2024-pekin-universitesi

Asya’nın en prestijli üniversitelerinin yarıştığı sıralamada, ilk dört üniversitenin pozisyonu geçen yıla göre değişmedi. Pekin Üniversitesi, Hong Kong Üniversitesi, Singapur Ulusal Üniversitesi ve Nanyang Teknoloji Üniversitesi aynı sıralarda kalırken; Çin’in ünlü Fuldan Üniversitesi, geçen yıl yedinci sırada iken beşinci sıraya yükseldi. Hong Kong Çin Üniversitesi altıncı, Çin’den Tsinghua Üniversitesi yedinci, Zhejiang Üniversitesi ise sekizinci sıraya yerleşti. Güney Kore’nin önde gelen üniversitelerinden Yonsei Üniversitesi dokuzuncu, Hong Kong Şehir Üniversitesi ise onuncu sırada yer aldı.

Asya’nın En Çok Temsil Edilen Ülkeleri

QS’nin sıralamasında 193 üniversite ile en çok temsil edilen ülke Hindistan olurken, Çin 135 üniversite ile ikinci sırada yer aldı. Japonya ise 115 üniversite ile üçüncü sırayı aldı. Endonezya, sıralamaya dahil edilen 30 yeni üniversite ile büyümeyi en çok gösteren ülke oldu. Hong Kong ise uluslararası öğrenci çekme, akademik üretkenlik ve kaynak geliştirme alanlarında %45’lik bir iyileşme kaydetti.

Akademik İtibar ve Araştırma Alanındaki Başarılar

Çin, ilk 10’da en çok üniversiteye sahip ülke olarak yükseköğretimdeki liderliğini sürdürürken, Hindistan ise akademik araştırma sayılarıyla dikkat çekti. Malezya ise makale başına atıf sayısında büyük başarı sağladı ve bu ölçütte öne çıkan ülkelerden biri oldu. Filipinler ise akademik itibarda yükselişe geçerken, listedeki 16 üniversitesinden 15’i bu alanda gelişme kaydetti.

Tokyo Üniversitesi: Saygınlığını Koruyor

tokyo-universitesi

Tokyo Üniversitesi, QS sıralamasında ilk 20’ye giremese de, uluslararası akademisyenler ve işverenler tarafından Asya’nın en saygın üniversitesi olarak görülmeye devam ediyor. Japonya’nın prestijli üniversitesi, özellikle bilimsel araştırmalar ve mezunlarının iş dünyasındaki itibarıyla tanınıyor.

QS’den Asya Üniversitelerine Rekor Katılım Açıklaması

QS Kıdemli Başkan Yardımcısı Ben Sowter, bu yılki sıralamanın Asya’dan rekor sayıda üniversiteyi kapsadığını belirtti. Sowter, “Bu sıralama, Asya’nın hızla gelişen ve yoğun rekabet içeren yükseköğretim ekosistemini yansıtarak, öğrencilere ve akademik çevrelere önemli içgörüler sunuyor” açıklamasında bulundu.

QS 2024 Asya Üniversiteleri Sıralamasında Öne Çıkanlar

Bu yıl QS Asya sıralaması, Asya kıtasındaki üniversitelerin akademik başarıları, araştırma performansları ve uluslararasılaşma düzeylerini değerlendirerek bölgedeki rekabetin arttığını ortaya koyuyor. Çin, Hindistan ve Japonya gibi ülkelerin eğitim kurumları global ölçekte de tanınırlık kazanırken, Asya’daki üniversiteler dünya çapında yüksek öğrenim hedefi olan öğrencilere çeşitli fırsatlar sunmaya devam ediyor.

Bu da ilginizi çekebilir : Türkiye’den 91 Üniversite Times Higher Education 2025 Sıralamasında: Rekor Katılım