YKS 2024: Üniversite Tercih Süreci ve Sıkça Sorulan Sorular

yks2024-universite-tercih-sureci-sıkca-sorulan-sorular

Üniversite tercih süreci, öğrencilerin geleceğini şekillendiren önemli bir adımdır. YKS 2024 sonuçlarının açıklanmasının ardından, tercih yaparken dikkat edilmesi gereken birçok detay bulunmaktadır. Bu rehberde, YKS 2024 tercih süreciyle ilgili sıkça sorulan sorular ve yanıtlarını bulabilirsiniz.

Geçtiğimiz yıl YÖK’ün YKS yerleştirme sonuçları raporunu buradan inceleyebilirsiniz.

Yks 2024 Üniversite Tercihlerini Nereden Yapacağım?

osym-ais

Üniversite tercihlerinizi ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi (AIS) üzerinden elektronik olarak yapabilirsiniz. AIS’e giriş yapmak için ÖSYM şifrenizi veya e-devlet şifrenizi kullanabilirsiniz. AIS üzerinden tercih yaparken dikkat etmeniz gereken adımlar şunlardır:

  • AIS’e giriş yapın.
  • “Tercihler” bölümüne gidin.
  • Tercihlerinizi belirleyin ve kaydedin.
  • Tercihlerinizi kontrol edin ve onaylayın.

Kaç Tercih Hakkım Var?

Öğrencilere 24 tercih hakkı tanınmaktadır. Bu tercih haklarından istediğiniz kadarını kullanabilirsiniz; tüm tercih haklarınızı kullanmak zorunda değilsiniz. Tercih süresi boyunca tercihlerinizde değişiklik yapabilirsiniz, ancak son tercihlerinizin doğru ve güncel olduğundan emin olun.

Hem 4 Yıllık Hem 2 Yıllık Bölüm Yazabilir Miyim?

Evet, tercih listenizde hem lisans (4 yıllık) hem de ön lisans (2 yıllık) bölümlerini yazabilirsiniz. Tercih listenizi oluştururken, hangi bölümlerin sizin için öncelikli olduğunu belirlemek için dikkatli düşünmelisiniz.

Yks 2024’te Baraj Olan Bölümler ve Sıralamaları Nelerdir?

baraj-siralamasi-olan-bolumler

YKS 2024’te bazı bölümler için belirli baraj sıralamaları bulunmaktadır. Bu sıralamalar, ilgili bölümleri tercih edebilmeniz için gereken minimum sıralamalardır:

  • Tıp Fakülteleri: 50.000
  • Diş Hekimliği: 80.000
  • Eczacılık: 100.000
  • Hukuk: 125.000
  • Mimarlık: 250.000
  • Mühendislikler: 300.000
  • Öğretmenlikler: 300.000
  • Özel Yetenek Öğretmenlikler: 800.000

Geçen Seneki TYT Puanımı Kullanabilir Miyim?

2023 yılı itibariyle yapılan düzenlemeye göre, geçen seneki TYT puanınızı kullanamazsınız. Her yıl sınavdan alınan puanlarla tercih yapılması gerekmektedir.

OBP Hangi Durumda Kırılır?

obp-puan-hesaplama

Bir yükseköğretim programını kazandığınızda kayıt yaptırmasanız bile OBP’ niz %50 oranında kırılır. Tercih yaptığınız halde bir yükseköğretim bölümüne yerleşemezseniz OBP’niz kırılmaz. OBP, iki sene boyunca korunur.

Yks 2024’de Puan hesaplama ve ortaöğretim başarı puanı (OBP) Etkisi ile ilgili detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Ek Tercihi Kimler Yapabilir?

Ek tercih, ilk tercih döneminde yerleşemeyen veya hiç tercih yapmayan adaylar için geçerlidir. İlk tercihlerde bir bölüme yerleşen adaylar ek tercih yapamazlar. Ek tercihlerde sıralama değil, puana dikkat edilmelidir. Kendi puanınıza eşit veya altındaki puana sahip bölümleri tercih edebilirsiniz.

Yetenek Sınavlarına Giriyorum, Yine de Tercih Yapabilir Miyim?

Evet, yetenek sınavlarına giren adaylar da merkezi yerleştirme tercihi yapabilirler. İkisi birbirine engel değildir. Hangisine yerleşme hakkı kazanırsanız, o bölüme kaydınızı yaptırabilirsiniz.

Okul Birincisiyim, Nasıl Bir Yol İzlemeliyim?

Okul birincileri, genel kontenjan ve okul birinciliği kontenjanı göz önünde bulundurularak sıralamalarının yettiği en üst tercihe yerleştirilir. Açıkta kalmamak için her iki kontenjan türüne göre liste oluşturulmalıdır. Ek tercih döneminde okul birinciliği kontenjanı olmayacaktır.

Depremzede, 34 Yaş Kadın, Şehit/Gazi Yakını Olan Adaylar Tercihte Nasıl Bir Yol İzlemeli?

34-yas-ustu-kadin-kontenjanı-tercihleri-nasil-yapilir

Bu adaylar, genel kontenjan ve kendilerine ayrılmış özel kontenjanlar göz önünde bulundurularak sıralamalarının yettiği en üst tercihe yerleştirilir. Açıkta kalmamak için her iki kontenjan türüne göre liste oluşturulmalıdır. Ayrıca, 34 yaş kadın kontenjanından yararlanacak adaylar, daha önce ön lisans bölümü bitirdiyse sadece lisans bölümlerini tercih edebilirler. Lisans programından mezun olan 34 yaş kadın adaylar bu kontenjandan yararlanamazlar. Bu kontenjanlar ek tercihte de geçerli olacaktır.

Aynı Anda 2 Ön Lisans ya da 2 Lisans Bölümü Okuyabilir Miyim?

Hayır, biri lisans diğeri ön lisans olmak üzere iki farklı program okuyabilirsiniz. Bu programlar örgün ya da açık öğretim olabilir.

Puan Eşitliği Durumunda Nasıl Bir Yol İzlenir?

Adayların yerleştirme puanları eşitse sırasıyla; tercihini daha üstte göstermesine, OBP’si yüksek olana ve yaşı küçük olana öncelik verilecektir.

Meslek Lisesi Mezunuyum, Ek Puanımı Nasıl Kullanabilirim?

Sınav sonucunuzdaki ek puanlı sıralamanızla sadece kendi alan ve dalınızdaki ön lisans programlarını tercih edebilirsiniz. Ek puan lisans programlarında geçerli değildir.

Üniversite tercih süreci, öğrencilerin geleceğini şekillendiren önemli bir adımdır. YKS 2024 tercihleri için bu rehberde yer alan bilgileri dikkatle inceleyerek, bilinçli ve doğru tercihler yapabilirsiniz. Tercihlerinizi yaparken her detayı göz önünde bulundurmayı unutmayın. Başarılar dileriz!

Güncel haberlere sayfamızdan haberler bölümünden ulaşabilirsiniz.