YKS 2024: Puan Hesaplama Süreci ve Başarı Sıralamaları Nasıl Belirlenecek?

yks2024-puan-hesaplama-sureci-basari-siralamalari

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS 2024), 3 milyon 120 bin 878 adayın başvurduğu oturumları 8-9 Haziran 2024 tarihlerinde gerçekleştirildi. Şimdi sırada 17 Temmuz’da YKS yerleştirme puanları ile başarı sıralarının açıklanması var. Sonuçların duyurulmasının ardından adaylar için Üniversite Tercih Süreci başlayacak.

Üniversite Tercih Fuarlarına buradan ulaşabilir kayıt olabilirsiniz.

2024 YKS’ de 0.5 Ham Puan Kuralı

0.5 Net Kuralı Nedir?

Öncelikle, bir adayın puanının hesaplanabilmesi için Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) Türkçe veya Temel Matematik testlerinin herhangi birinden yarım net çıkarması gerekir ve 0.5 ham puan alması gerekmektedir. Ayrıca, Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) puanlarının hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerden yine yarım net çıkarmaları gerekir. Bu koşulları sağlayan adayların sınav ve yerleştirme puanları ÖSYM tarafından hesaplanacaktır.

Peki YKS’ de Puan Hesaplama Nasıl Yapılacak?

sinav-formati-detaylari

ÖSYM’nin yayımladığı YKS kılavuzuna göre hesaplama şu şekilde yapılmaktadır;

Her Test İçin Ayrı Değerlendirme:

Adayların, testlerden her biri için birer standart puanı hesaplanmaktadır. ÖSYM tarafından yayınlanan YKS kılavuzuna göre YKS sayısal puanları hesaplanırken TYT’nin ağırlığı %40 olarak alınırken AYT’nin ağırlığı ise %60’tır. AYT’de ise derslerin ağırlıkları şu şekildedir : Matematik %30, Fizik %10, Kimya %10 ve Biyoloji %10’dur.

2024 YKS TYT Puanı Nasıl Hesaplanır ?

2024 YKS’ye katılan tüm öğrenciler için 1. Oturum olan TYT’ye girmek zorunludur. 2024 TYT’ye katılmayan adayların puan hesaplamaları yapılamaz. Ön lisans için TYT yeterlidir. Lisans programlarını tercih etmek isteyen adaylar hem TYT hem AYT oturumlarına katılmalıdırlar.

2024 TYT 120 sorudan oluşmaktadır ve süresi 165 dakikadır. 2024 TYT; TYT Türkçe, TYT Sosyal Bilimler, TYT Temel Matematik ve TYT Fen Bilimleri testlerinden oluşur. 2024 YKS puanı hesaplanırken TYT’nin %40’ı hesaplamaya dâhil edilir.

2024 YKS AYT Puanı Nasıl Hesaplanır ?

AYT, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri, Matematik ve Türk Dili ve Edebiyatı/Coğrafya-1, Felsefe Grubu (Edebiyat, Tarih, Coğrafya-2, Felsefe) olmak üzere beş testten oluşur.

AYT ve YDT’de hesaplanan standart puanlar ve ÖSYM Kılavuzunda yer alan Tablo 1E’deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (ASAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL) hesaplanacaktır. Ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir (Tablo 1D). Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için ağırlıklı puanlar hesaplanacaktır. TYT puanı olmayan, TYT puanı hesaplanmayan adayların, AYT ve/veya YDT’ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA, DİL puanları hesaplanmayacaktır.

2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Kılavuzunu inceleyebilirsiniz.

Doğru ve Yanlış Cevaplar:

Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunmaktır. Bu sebeple 4 yanlış 1 doğruyu götürecektir.

Standart Puan Hesaplama:

Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalaması ve standart sapması bulunur. Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanır.

İptal Edilen Sorular:

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılacak ve geçerli soruların puan değeri yeniden saptanacaktır.

Cevap Anahtarı Güncellemesi:

ÖSYM Başkanlığı tarafından cevabının değişmesi gerektiği tespit edilen sorular olması durumunda, güncellenen cevap anahtarı esas alınacaktır.

Puan Dönüştürme:

sayisal-bolum-universite-sınavi-kac-soru-soruluyor

Hem TYT hem de AYT’de SÖZ, SAY, EA ağırlıklı puanları hesaplanacak ve bu puanlar en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülecektir.

Yerleştirme Puanı ve Okul Puanı OBP

Ağırlıklandırılmış puanlara daha sonra okul notları eklenerek yerleştirme puanı hesaplanmaktadır. Adayların ortaöğretim başarı puanları (OBP) 0.12 ile çarpılarak bu puan oluşturulacak ve başarı sıraları belirlenmektedir. Adaylar oluşturulan bu puan ve başarı sırasıyla tercihlerini yapabileceklerdir. Ancak geçtiğimiz yıl bir yükseköğretim kurumuna yerleşen ya da yerleşen ama kayıt yaptırmayan adayların OBP’lerinin çarpılacağı sayı yarıya düşürülmektedir.

OBP Nedir, Ortaöğretim Başarı Puanı Nasıl Hesaplanır? ile ilgili yazımıza buradan göz atabilirsiniz.